Saturday, December 31, 2011

selamat tinggal 2011

entry terakhir saya untuk tahun 2011.
yang penuh dengan dugaan, cabaran dan juga pahit manis kehidupan.
azam tahun 2011 ada yang telah terlaksana dan ada juga tak terlaksana.
jadi, untuk tahun yang akan datang ini harus menjadi lebih kuat.
agar tidak lagi tumbang ditimpa badai yang melanda.

dan juga saya berdoa pada yang esa agar dikurniakan kesihatan yang baik,
dikurniakan rezeki yang halal,
ditetapkan iman dihati.

2012 please be nice with me.
tahun yang penuh debaran bagi saya.
saya akan tamat belajar dan graduate.
saya akan melangkah ke alam perkerjaan.
mampukah saya?
insyAllah jika ada usaha dan keizinan dari-NYA.

semoga mak dan ayah dilembutkan hatinya.( sayang mak dan ayah sangat2 )
semoga hubungan saya dan dia berkekalan serta dipermudahkan.
semoga semua ahli keluarga saya dan dia dalam keadaan aman sejahtera.
semoga Allah memberikan hidayah kepada semua umat Islam di muka bumi ini.
semoga Allah mencucuri rahmat untuk mereka yang telah tiada.

tak sanggup rasanya untuk menghadapi tahun 2012.
tapi apa kan daya, masa tak kan berundur kembali.
selamat tinggal tahun 2011.

sources google 

" Tagline Blog Aku CUN "



blogger card saya :)

blog header saya :)


tagline blog saya adalah miss accountant vs mr engineer.actually tak tahu pun yang ni tagline tapi setelah dapat suggestion dari abg PM--->geng Fiqra, saya memilih ini sebagai tagline saya.
sebab saya pilih tagline ini adalah kerana kebanyakan entry dalam blog ini berkisarkan saya dan Mr L. (saya study in accounting and satu hari nanti akan bakal jadi accountant dan Mr L study in electronic engineering and satu hari nanti akan bakal jadi engineer).
saya wajib letak mr engineer.kalau tak nanti Mr L merajuk.huhu (jangan marah ye Mr L.nanti cepat tua :p)
jadi terhasil la ms accountant vs mr engineer :)

hadiah2 dalam kategori 1 nampak menarik tapi saya nak pilih hadiah dari kategori 2 sebab saya suke makan.wee~~~

Sunday, December 25, 2011

i'm so grateful!

semalam, sedang saya mengemas2 bilik yang tak terurus nih, saya dapat 1 sms.
sms tu berbunyi begini : jom i-city.
huh? apekah? i-city?
wah, bestnye.hati dah berbunga-bunga. i-city kot! :p

pada asalnya, saya minta tolong encek laxmana ambil kan barang order untuk kedai online saya House of Fashionista
lebih kurang 9 helai saya dapat order.
Alhamdulillah.rezeki Allah bagi tak pernah putus. :)
jadi dia perlu datang untuk hantar barang order saya tuh.hee

sambungan sms: siap cepat. kol 5 saya datang amik awak.lepas amik barang ye?
terkedu jap.alamak, tiba2 je ajak nih.
macam pelik la.
so, terusla bersiap.

tengah2 syok bersiap tuh, tiba2 ada call plak.
"kat mane ye tempat makan yang best? bonda okey tak?"
saya jawab, okey je.
sebab saya memang biasa makan kat situ.
"saya datang bawak 1 family nih.ingat nak makan kat situ je."

alamak, saya dah nervous gile dah nih.
nasib baik parents dia outstation.
kurang sikit gementarnya.
tapi still nervous jugak.
saya ni dah la pemalu.ouh, tidak!
mesti saya akan diam je nanti.

lebih kurang pukul 6 ptg mereka sampai di tempat saya Nilai, Negeri Sembilan.
disebabkan traffic jam di highway seremban nilai, jadi mereka terlewat 1 jam.
santapan kami semua tomyam ayam+sayur, ayam masak kunyit, udang goreng tepung dan telur dadar.
saya tak selera nak makan pula sebab sebelum tu makan tengahari agak lewat jadi perut saya dah masuk angin. :(

selesai makan, waktu solat maghrib pun dah masuk so kami singgah dahulu di masjid nilai untuk solat sebelum meneruskan perjalanan.
yang peliknya sebelum solat saya ke toilet, selepas solat pun saya ke toilet, on the way pun saya rasa nak ke toilet lagi.
adoi aih, kenapa nih?nervous sangat ke saya nih?adehh!!!

oleh di sebabkan esoknya adalah hari natal, jadi jalan pun jam macam semut.
alahai, jenuhnya dok dalam kereta dengan kedaan jam.
lenguh rasa badan2 ni.
Alhamdulillah setelah 2 jam di atas jalanraya, sampai lah kami di tempat yang dituju.

orang sangat ramai untuk masuk parking jadi kami hanya parking di luar kawasan i-city iaitu di hadapan giant.
kami berjalan kaki beramai-ramai untuk masuk ke i-city.
saya sangat kagum dengan 'wan' iaitu nenek encek laxmana.
beliau masih segak berjalan dan mata penglihatannya masih jelas. (sudah berumur 80 tahun)
saya sendiri pun pakai spec kot.

sampai saje di kawasan permainan, ramai orang sedang menunggu giliran.
alamatnya memang takde peluang la nak main.nak masuk rumah ais?memang harapanlah.
jadi kami mengambil keputusan untuk sekadar melihat2 dan memenat kan kaki yang sedia ada penat ni.
semua orang pun buntu.

jalan punya jalan, berehat sebentar di bawah bumbung besar.
berceloteh sambil makan jagung (saya tak makan pun.kurang gemar.hee ).
ada scene sedih berlaku, adik bongsu encek laxmana calling her mom.
maybe dia rindu agaknya. kebetulan pula hari lahir her mom is tomorrow.
she called her mom for wishing her birthday. then telling her mom that she love her mom very much.
lepas itu dia terus menitiskan air mata.
i'm so touch. saya pun tak tahu macam mana saya pun boleh rasa kesedihan itu.
mungkin saya hanya bergantung kepada mak saya instead of my father.
so i can feel the same.
saya rasa nak peluk dia tapi seganlah pula.kat tempat umum kan.
so i just smile and i force myself not to cry too.

then, we continued our journey to go around the I-City.
jalan2 cari shortcut ke kawasan yang ada banyak pokok2 berlampu itu.
di sana juga terdapat permainan like in Genting Highland.
kami singgah di satu kedai di panggil tit and bits. (kalau saya tak silap eja)
kedai jeruk, dan gula2. tapi bila masuk ada sotong kering.
bila dah ada tester apa lagi, kena seranglah.
belinye tidak, makan je lebih. ( kelakar la mereka )

lebih kurang jam 12 kami berjalan kaki keluar dari kawasan i-city.
masing2 dah letih jalan sekeliling i-city.
sebelum pulang kami pekena teh tarik+roti canai.
thanks to abg tamin sebab belanja kami semua makan :)

jam 12.30 am kami bertolak pulang.
Alhamdulillah kami selamat sampai kembali :)


nota kaki: saya tak pernah rasa berada di samping adik, kakak dan abang.sebab saya takde adik, kakak dan abang.saya tak pernah rasa macam mana seronoknya bila ada siblings. semalam saya dapat rasa kan semua itu dan kegembiraan mereka keluar bersama2. even though without their parents, they can still manage each other.saya sangat kagum dengan mereka. thanks encek laxmana sebab bawa saya sekali. even saya orang luar tapi kamu semua treat saya dengan baik. i'm so grateful. thank you ALLAH for giving me this kind of person...

Wednesday, December 21, 2011

wordless Tuesday

keserabutan melanda diri hari ini. 
dan bakal menyusul sepanjang minggu ini.
what to do, what should i do?

pada minggu terakhir pengkuliahan ini, macam2 dugaan yang datang.
macam2 ragam manusia yang saya nampak di sekeliling saya.
hanya mampu merenung dan meinsafi diri sendiri.



sources from google 

Monday, December 19, 2011

Bersyukurlah dengan ketentuan Ilahi

hari ni, bila on FB je ramai sangat post video tajuk i've been proposed & i'm engaged :D
mula2 tu macam wondering, what is so special about this video?
sebab apa most of my friend on FB keep posting the same video.
so i feel like to watch.

and i found out about how a girl have been proposed by someone yang dipilih oleh keluarga nya sendiri.
walaupun pada mulanya she refuse tapi semua itu ketentuan ILAHI.
telah tertulis untuk menjadi jodohnya.

i like the way a man yang proposed tuh.
memang tak kan pernah terfikir dek fikiran.
you both are unique! 

anyway, congratulation to you Dena Bahrin :)
moga kekal hingga ke akhir hayat and may ALLAH bless both of you.
untuk ke enrty about engagement dena click sini--->here how ive been proposed



p/s: lain orang lain caranya. bersyukurlah ke hadrat Ilahi jika anda punya seseorang yang sudi mencintai dan menjaga anda dengan seikhlas hatinya. hargailah dia selagi dia berada di sisi anda.take care of yourself and insyAllah, ALLAH will take care of you.and do appreciate your lover :)

Sunday, December 18, 2011

new DP for House of Fashionista!

semangat baru nih.
perniagaan harus di teruskan sungguhpun kerja banyak.
jalan2 cari makan tiba2 terjumpa dengan pesaing yang jual produk yang sama.

oh, tidak!
saya perlu lakukan perubahan.
memerah otak dan kemudian saya dapat mesej melalui chatbox FB.
kredit tu encek laxmana sebab design kan iklan untuk saya.
terima kasih banyak2.
awak harus saya lantik sebagai pegawai pemasaran.hee :D

ada dua design dekat sini.
yang mane satu okey ye?

yang ini
atau yang ini ye?


harap2 dengan iklan ni, ramai akan lebih berminat dengan barangan yang saya jual :)

click sini ---> House of Fashionista untuk ke fan page saya.

Thursday, December 08, 2011

ALLAH know better

saya tak tahu sama ada saya perlu tulis atau tidak tentang perkara ini.
ini kerana ia akan menggambarkan keperibadian saya bagaimana.
tetapi bagi saya, blog saya sebagai diari hidup saya sehari-harian.
sekurang-kurangnya dengan menulis, saya dapat mengurangkan bebanan dan tekanan yang saya tanggung.

7/12/2011, kami perlu menghadirkan diri untuk postmortem iceps7.
iceps7 merupakan final year project saya bagi menggantikan thesis.
saya datang dengan hati yang terbuka dan gembira.
namun, kegembiraan saya itu musnah dalam sekelip mata.

seorang demi seorang menyalahkan antara satu sama lain.
saya adalah insan yang bertugas untuk menjaga blog. 
saya volunteer diri saya sendiri untuk lakukan semua itu. 

insan pertama memberi hujah: ke manakah perginya orang yang sepatutnya menjaga blog iceps selama 4bulan kita cuti?
kenapa mesti kami yang buat semua kerja korang?tugas kami promote bukan design blog n etc.
macam mane nak promote kalau blog tu kosong je?langsung takde apa2 update?(bertanya dengan nada yang menengking)
kemudian saya terdengar nama saya di announce kan.( ketua saya yang announce)
lalu saya bangun dan pergi ke arah ketua saya.
kami berdiskusi seketika.

kemudian ketua saya menjawab persoalan tersebut.
bukan korang ke yang mintak nak handle?
korang yang volunteer sendiri. kami takde suruh.
saya hanya berdiam diri dan terus berdiam diri.

________________________________________________________
sebab-sebab kenapa saya tak update blog untuk 4 bulan tersebut :-
  1. sebelum cuti, saya mendapat msg dari seseorang yang meminta saya email dan password untuk blog. saya tak tahu itu dari siapa. kemudian saya bertanya untuk apa. msg tersebut dari salah seorang MT.dia ingin menyerahkan blog tu kepada orang lain.
  2. pihak tersebut bersetuju untuk mengambil alih tugas saya, jadi bagi saya mereka mahu melakukannya.
  3. laptop saya rosak. saya hanya punya laptop ini sahaja untuk membolehkan saya melakukan tugas saya.dan juga saya tiada sumber lain untuk melaksanakan tugas saya. 
  4. jadi bagi membaiki laptop saya, saya perlu bekerja. saya korban tenaga dan waktu saya untuk membaiki laptop saya.bulan ramadhan dan hari raya aidilfitri saya hanyalah di tempat kerja.sampaikan saya hanya punya waktu 8jam saja di rumah. selebihnya di tempat kerja. saya tak punya sumber yang boleh membantu saya. saya bukan datang dari keluarga yang senang.keluarga saya bukan seperti orang lain.dari tahun 1-3, saya hanya bergantung pada duit pinjaman PTPTN dan elaun SUKSIS sahaja. setiap kali cuti semester, saya akan bekerja. bekerja untuk menampung kos hidup 6 bulan akan datang.
  5. nenek saya sakit. saya punya dia seorang saja yang masih di dunia ini. bagi saya, dia sangat bermakna. tanpa dia, mungkin saya tiada tempat untuk berlindung. saya perlu sentiasa ada di sisi nya. sehingga kan   pada mlm sebelum saya pulang ke asrama untuk memasuki semester baru, saya tidur di hospital bukan di rumah. sepatutnya saya berkemas baju2 dan barang2 saya untuk pulang esok, tetapi saya tetap di hospital. 
  6. semasa ketiadaan laptop saya, saya ada memberitahu seseorang supaya mengambil alih tugas saya kerana saya tak dapat nak berbuat demikian.. insan tersebut bersetuju. 
  7. bulan pertama cuti, saya di serang sakit perut yang teramat sangat. usus saya dimasuki kuman. selama 2 minggu saya bergantung kepada ubat dan badan saya terlalu lemah. minggu ke-3 saya semakin sihat.bulan kedua saya ke UTM untuk majlis pentauliahan & perbarisan tamat latihan SUKSIS. 2 minggu saya di sana. minggu pertama saya sihat dan minggu kedua imunisasi badan saya menjadi lemah. saya demam lebih dr 3 hari dan kemudian doctor mengesahkan saya dijangkiti kuman di dalam paru-paru. saya sangat takut ketika itu. Ya Allah, adakah dunia aku akan berakhir disini?ketika itu jerebu di Johor. saya bangun berjuang melawan penyakit tapi akhirnya saya tewas juga. :(
________________________________________________________

demikianlah serba sedikit yang berlaku pada saya 4 bulan sebelum iceps berlangsung.

datang pula insan kedua memberi kan hujah.
dia bertanya: Azhanni mane?Azhanni?
pada masa itu saya dah berlalu pergi dengan hati nan lara dan tangisan yang mengalir di pipi.
ternyatalah tiada siapa yang mengangkat tangan.
saya mendengar cerita ini dari sahabat saya bukan dengan pendengaran saya.
selepas bertanya saya di mana, insan tersebut menyambung lagi, aku tak puas ati dengan dia.
patutkah apa-apa saja comment yang di tinggalkan di chatbox, di balas dengan nada yang marah?
ini menunjukkan "kebodohan" kita. menunjukkan kita tak profesional.
hmm... :(

untuk pengetahuan semua, bukan senang untuk handle blog seorang diri.
nak dengar semua kritikan, saya tak mampu untuk buat seorang diri.
saya perlukan kerjasama dari semua pihak.
serius saya cakap, bukan saya yang membalas semua comment2 tersebut.
walaupun saya seorang yang pemarah dan akan tulis apa saja di facebook saya, saya tetap hormati tetamu yang bertamu di blog tersebut. 
takde faedahnya kalau saya marah2 pun.
takkan mengubah apa2.
ingatlah, chatbox sesiapa saja boleh mengaku dirinya sebagai admin. 
ingatlah, bukan saya seorang saja ada email dan password untuk blog.
saya lakukan semua kerja2 ni dengan ikhlas.
saya tak minta dipuji pun.
 malah saya minta di kritik hasil kerja saya.

tetapi tak tahulah kenapa masih lagi punya insan yang ingin memalukan saya dikhalayak ramai.
saya punya hati dan perasaan juga maruah diri.
jika benar saya buat salah, datang tampil jumpa dengan saya.
beritahu di mana silap saya.
saya boleh terima. 
saya bukan insan yang sempurna. semua insan dalam dunia ini memang tiada yang sempurna.
only ALLAH is perfect. 

saya bukan tak mahu tampil ke depan dan bercakap tetapi bagi saya jika saya berbuat demikian saya sendiri akan bertindak diluar kawalan dan saya takkan dapat berfikir dengan waras. 
saya taknak berlakunya sengketa di antara semua pihak.
lalu saya mengambil keputusan untuk berdiam diri and just swallow and digest all the words that they have said.

saya petik kata2 dan ulasan ini dari salah seorang sahabat saya :-
honestly,, sgt xske ngn gimik yg kowg wt td,,sgt xske ngn p'motem td,,xperlu nk menuding jari crik salah owg len,,,m'ungkit2 sume mnde yg kowg wt,,kalo x ikhlas xperlu wt,,mende da sebulan lpas b'lalu,,pe yg buruk kt jdk kn iktibar n cbe p'baiki diri masing2,,,n xperlu nk ckp menempik2,,,owg dlm dkp tue xpekak ag,,ad owg ckp,"fb tue m'cerminkn dr kt,jgn nmpak kn dr kt nie bdoh",,,i like that word tp dgn cr sound owg x tentu hala,mention nm ppl yg die x puas ati tue menampakkn yg dr die tue sgt genius kew??@.@ ase postmotem td buang mase jee kalo setakat nk tgk kowg b'tekak bek xyah wt,,,


jika anda di tempat saya, apa yang anda rasa?
fikir-fikirkanlah.
manusia hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan.
ingatlah bahawa apa sahaja yang anda ucapkan akan dipersoalkan di hari akhirat kelak.
saya menulis dengan niat untuk menenangkan hati saya dan menerangkan apa2 yang menjadi tanda tanya.
bukan untuk menyalahkan sesiapa.
jika kata2 saya ada menyentuh mana2 pihak, saya minta maaf.
saya hanya insan biasa yang tidak lari dari kesilapan.
ALLAH know better.

Wednesday, December 07, 2011

pernah tak anda rasa...

pernah tak anda rasa diri anda berada di bawah?
pernah tak anda rasa low in motivation? 
pernah anda rasa apa yang anda buat tu sia2 saje?
pernah tak anda rasa diri anda terlalu kerdil di kalangan orang lain?

ye, saya rasa kan itu semua pada hari ini (6/12/2011)
di mana saya ada pembentangan berkumpulan.
setiap orang dalam kumpulan punya bahagian masing2 dan perlu buat dengan sebaiknya.
hanya untuk 20% markah untuk coursework.

ya, i do prepared from the last week.
reading text book, report and annual report.
i put so much effort to get the best mark.
because i know it's hard to get mark from the evaluator.
i do ask my friend about how to do.
i sacrifice my precious time to sleep just only to get the best.
but now, i got nothing. 
not worth with what i've done.
i get the lowest mark among others.
can you imagine what i feel?
i just can whispered in my heart.
i just can feel the sadness and cry.
but the result will never change. 
because it's already past.
times never return back.
just only you can change your life.



i do cry after i reach my room. 
i do cry on the phone.
i do even cry in my prayer.
YA ALLAH, is this 'dugaan' you want me to face?

i know i'm not good in doing presentation.
i know i'm not good in speaking in English.
i know i'm not good in explaining things.
and that is my weaknesses.
at least you give me some support not to take me down.
i'm really disappointed until i feel like why must ALLAH dedicated a person like you.
YA ALLAH, please give me some strength to face the day.

dan sekarang, saya tak mampu untuk berkata-kata lagi.
kesedihan saya ketika berada di bawah, hanya ALLAH saja yang tahu.
saya perlu terus berjuang sungguh pun pahit untuk di telan. 
dan biarkan air mata ini terus mengalir sehingga ianya kering sendiri.




Tuesday, December 06, 2011

" INTRO PLEASE "

i'm playing the games right now.
even though i got so many things need to finish up, there is no obstacle to join this games.
this games is made by cik mas and special only to GENG FIQRA


jadi tanpa membuang masa jom jawab soalan yang diberikan :-

- bagi number blogger card kamu ( ada di album blogger card )
--->A02fiQ'Ra01.

- bagitahu nama penuh dan nama samaran
--->nama penuh: Nurul Azhanni Ibrahim.nama samaran: hanni/nurul/naiad.

- umur kamu
---> 22tahun.

- tarikh lahir kamu ( nak tau jugak ! ) hehe
--->DOB: 5 Mei

- kamu orang negeri mana?
--->Melaka bandar warisan dunia :)

- asal kamu dari keturunan ape?
--->Melayu+Cina+Jawa

- masih belajar? dimana? course?
--->yup, USIM in degree of accounting.

- sudah bekerja? dimana?
--->belum lagi lah. next year Insyallah :)

- impian kamu yang belum tercapai?
--->ingin memiliki sebuah perniagaan dan menghadiahkan perniagaan itu kepada ibu saya.

- harapan kamu dalam GENG fiQ'Ra ?
--->harapan saya untuk berkenalan dengan semua ahli dengan lebih mesra lagi serta berkongsi masalah dan informasi yang ada. 


 itu saja yang mampu saya tulis untuk ketika ini.
need to continue my work back!
sekian~

Saturday, December 03, 2011

CONTEST BLOG SUPERAWSOME BY SHA

di pagi yang indah dan tenang, mengadap lappy dengan hati yang bercelaru.
nak tahu sebab apa?
sebab dalam dilemma untuk ke event fakulti or my friend weds. 
okey, sila abaikan semua itu.

fokus saya sekarang adalah mahu join
 CONTEST BLOG SUPERAWSOME BY SHA

nak tahu tak macam mana saya boleh dapat tahu tentang contest ini?
jawapan nye ada di bawah------->


saya telah di tagged oleh si cantek manis cik huda raihanna
thanks dear tagging me. hee :D
tiba2 rasa dihargai pula :)

dear sha, blog saya ni simple je. 
it doesn't look superawsome pun but i just try my best.
siapa tahu kamu berkenan dengan blog saya ni. hehe...
selamat memilih pemenang!

okey, syarat2 nak join contest ni adalah seperti berikut:-
  1. WAJIB follow blog Freaking Twins
  2. Inbox me . Hantar korang punye entry yang korang dah buat  Sha dekat fbiee
  3. Warganegara Malaysia.
  4. Tidak kira jantina, tapi hanya LELAKI dan PEREMPUAN.
  5. Letak tajuk contest : CONTEST BLOG SUPERAWSOME BY SHA
  6. Buat simple entry about this contest and letak banner kat atas tu. Pastikan banner tu di linkkan ke blog Freaking Twins
  7. Tag sekurang-kurang 2 orang blogger dan pastikan dia tahu :)
  8. Contest akan terbatal sekiranya kurang 15 penyertaan.

hadiah2 nya adalah:-
  • FIRST PRIZE : RM 150 wang malaysia , A korean handbag < purple > , A korean jacket ,A  pashima shawl   and Top up RM 30 (Maxis,Digi,Celcom)
  • SECOND PRIZE : RM 50  ,  A korean handbag Top up RM 30(Maxis,Digi,Celcom)
  • THIRD PRIZE : RM 50 wang Malaysia and RM 10 TOPUP (Maxis,Digi, Celcom)
  • Kalau tak nak top up . Sha Boleh Edit blog korang . Nak Edit Blog cume boleh pakai [denim , washed danim dan blogskin]
  • SAGU HATI (2 PEMENANG) :  header and Jam tangan Jenama guess  . (Based on your request).


kriteria untuk menjadi pemenang adalah:-
  • Blog yang cantikk dan tidak lambat loading.
  • Blog yang tidak mempunyai banyak widget-widget yang mengarut dan susunan widget yang kemas.
  • Entry di blog mestilah menarik
  • Header yang awsome.
  • Blog yang kreatf design  


and lastly i need to tag two person.
dan saya pilih untuk tag this 2 person:-

empunya pinky blog:-

Thursday, December 01, 2011

blogger card from fiqra

lepas balik dari kelas petang tadi, terus je mengadap lappy tersayang ni.
tergerak hati nak tengok blog.
memang tiap2 hari pun tengok.
tiap2 hari tengok tapi update nye seminggu sekali pun susah.
apela saya ni kan?huhu...

suddenly dekat comment under entries heliza @ USIM ada orang leave commment la.
wah, siapakah gerangan itu? rupa2nya cik fiqra a.k.a cik mastura.
dia bagitahu saya untuk ambil blogger card untuk geng fiqra.
gembira, gembira.
cepat betul cik fiqra buat card tu ye?

cantik~~~
nak tengok tak?


inilah dia kad kepunyaan saya :)


cantik kan? thanks cik fiqra :)
saya dah pun letak kat sidebar tu. 
jadi saya takkan di singkirkan.hihi...
semoga insan2 yang berada di dalam geng ini akan dapat merapatkan hubungan silaturrahim sesama insan. :)

~SEKIAN~

Friday, November 25, 2011

Heliza Helmi @ USIM???

based on the tittle, boleh caye ke tak sebenarnya?
macam tak percaye kan mula2 bace?
tapi sila lah percaye ye?
hee :D

okey, bukti nye ada kat sini ye.cuba tengok kat bawah tu


nasib baik malam tadi saya on twitter saya, kalau tak terlepas nak jumpa kakak comel nih.
even dah lambat plus banyak homework tapi still bersemangat lagi tau nak pegi.
al-kisahnya kak ija nih jadi juri untuk pertandingan busana muslimah anjuran MPP USIM & JAKSA KKNC.
tak tahu pun yang pertandingan ni invite kak ija. 
bayaran masuk nak ke pertandingan ni sebanyak RM1. 
takpela. janji dapat jumpa and tengok dia face to face.
wee~~~

kak ija sporting habislah semalam.
dia tak sombong.sentiasa senyum aje.
melayan kerenah peminat2 dia. sentiasa bersedia untuk posed amik gambar.
kelakar pulak tuh. aksi dia semua spontan.
with the natural beauty inside her. wahh!!! i'm so jealous. 
apa rahsia kak ija ek? dia guna product apa kat muka dia?
her face look so natural without any flawless. 
dia tak kena kan make up yang tebal pun dah nampak cantik.
wah! jealous, jealous, jealous.

tapi kan yang sedihnya tak dapat nak bergambar dengan kak ija.
sebab terlalu ramai orang plus kak ija nak terbang jam 4 pagi nih.
tak reti nak rebut2 macam orang lain.huhu...
dapat salam dengan dia pun jadi lah.
3 kali salam. afdal dah jadi nya.

here's some capture and video yang sempat saya rakam semalam.
maaflah kualiti tak berapa bagus.
maklumlah, guna camera fon biasa aje :)
enjoy it!!!

kak ija di meja juri
heliza helmi :)
kak ija wif the winner


song dedicated to all by kak ija :)



p/s: kalau ada terkasar bahasa semasa penulisan di atas, harap di maafkan :)


Sunday, November 20, 2011

hey man, no manners la you!

cerita ini terjadi pada diri saya sendiri. 
semalam saya pulang ke melaka untuk menghadiri majlis perkahwinan sahabat saya.
saya bertolak dari Nilai pada jam 8.30 pagi.
kemudian saya sampai di stesyen bas Melaka Sentral(MC) tepat jam 11.00 pagi.

oleh disebabkan saya bertolak pada awal pagi jadi saya tak sempat nak amik sarapan.
lalu saya pun mundar mandir di sekitar MC mencari sesuatu untuk mengalas perut.
at last, saya decide untuk makan roti saje sebab sebentar lagi saya akan ke majlis.
lalu saya ke PATISFRANCE.


PATISFRANCE-sumber dari google-


sedang saya khusyuk memilih roti, tiba2 ada seorang lelaki lalu di belakang saya.
lelaki tersebut membawa beg sandang belakang, luggage, dan beg sandang tepi.
dengan selambanya dia melanggar saya dari belakang sehingga saya dapat rasa kan bahawa seluruh badan saya ni berpusing dan saya hampir jatuh.
dia melanggar saya pada momentum yang agak kuat.
saya terus menoleh ke belakang untuk melihat siapa kah gerangan yang melanggar saya tadi.
tapi dia telah berlalu dengan pantas sekali.

keadaan saya dilanggar tadi telah diperhatikan oleh 2 orang lagi customer perempuan yang datang untuk membeli roti di situ.
secara spontan dia berkata "eh, teruknya lelaki tu.dia tak nampak ke? main langgar je."
saya terus berkata pada mereka " huh, nasib baik tak jatuh".
lalu kami membalas senyuman di antara satu sama lain.

saya terasa macam dia dengan sengaja melanggar saya.
padahal ada ruang yang lebih besar lagi untuk dia lalu.
bukannya MC tu kecil kawasannya.
besar kot!
dahla pergi macam tu je.
tak mintak maaf pun.
bla macam tu je dengan muka tak bersalah dia tu.

serius saya cakap kalau saya jumpa lelaki tu lepas ni, saya nak dia tahu macam mana nak menghormati orang lain.
cara dia tu macam rusa baru masuk kampung.
tak tahu adab sebagai seorang orang melayu dan rakyat Malaysia.
semoga ALLAH memberi hidaya kepadanya dan membalas segalanya.


p/s: jika kata2 saya ada menyentuh perasaan mana2 pihak, saya minta maaf. saya hanya insan biasa. 


Saturday, November 12, 2011

"sambal goreng jawa"

dah lama nak citer tentang sambal jawa nih.
asyik sangat dengan tugasan harian, sampai takde masa untuk menaip.
sambal ini adalah antara makanan feveret saya kalau tiba musim perayaan.
semasa hari raya aidiladha yang lepas, kami sekeluarga bergotong royong memasak juadah ini.
juadah ini adalah menu wajib bagi keluarga kami.

sambal goreng jawa ini adalah masakan orang jawa.
kebiasaannya sambal ni dicampurkan sekali dengan lauk2 yang lain untuk nasi ambang.
nasi ambang pula adalah hidangan khas bagi masyarakat jawa.
ianya di hidangkan ketika majlis kenduri. 

kat bawah ni adalah gambar2 yang sempat saya ambil semasa memasak juadah tersebut.
antara bahan2 yang diperlukan adalah:-


bawang merah, bawang putih dan halia.
cili merah
kentang yang telah digoreng
kacang panjang, tempe goreng, tauhu goreng, tauhu kering, sooh hoon.
santan pekat

dan juga udang yang telah dibuang kulitnya sebagai perisa tambahan.


dan hasilnya adalah seperti di bawah.
cara memasaknya saya tak dapat nak cerita kan di sini kerana saya masih belum pakar untuk membuatnya.
kalau cerita nanti takut jadi lain la pula. ;)


sambal goreng jawa yang telah siap dan masih di dalam kuali :)

RASA DIA MEMANG SEDAP!!!

p/s: ada gambar sumber dari google.

Tuesday, November 08, 2011

vote please!!!

dah lama ingin saya lakukan survey ni.
kerana salah satu impian saya adalah untuk jalankan perniagaan secara atas talian(on9).
jadi kat sini, saya ingin meminta bantuan dari anda semua untuk vote pada link di bawah.
ianya adalah tentang jenis2 pakaian yang menjadi kegemaran anda.


kerjasama dari anda semua amatlah saya hargai.
sekian, terima kasih :)

p/s: tp korg kne log in fb dulu. hee :D

Friday, November 04, 2011

4th anniversary= 4/11/2011

malam tadi, tengah dok sibuk meng'edit' blog, tiba2 ada call masuk.
hihihi...encik laxmana call.macam terkejut je kenapa dia call time macam ni.
tepat jam 12.02 am, 4/11/2011 saya dapat wishes dari encik laxmana.
nak tahu tak wishes apa?

HAPPY ANNIVERSARY!!! :))

seriously saya tak ingat langsung pasal ni.
sebab kat FB saya takde reminder.
tak tahula kenapa.
patutla masa chat kat fb dia suruh saya study then pukul 12 masuk tidur.
saya tak dapat tangkap clue yang dia bagi.
thanks awak sebab ingatkan saya tarikh penting ni.
sweet sangat! :))

tak sangka sudah masuk 4 tahun hubungan kami.
moga hubungan kami kekal ke jinjang pelamin dan seterusnya kekal bersama sehingga akhir hayat nanti.
doakan kebahagiaan kami semua ye:)
moga ALLAH merahmati hubungan kami. 
AMIN~~~



wishes dari kawan2.thanks semua :)




Wednesday, November 02, 2011

2 bad things happened today :(

haish, rasa macam tak puas hati selagi tak mencoretkan rasa hati untuk hari ni.
rasa hati yang membuak-buak untuk meluahkan rasa ketidakpuasan hati terhadap apa yang berlaku hari ini.

perjalanan hidup saya untuk hari ini:-

seawal jam 10 pagi, saya mendapat panggilan telefon dari sahabat saya yang senasib dengan saya iaitu kak azue.
beliau mengajak saya untuk pergi sendiri ke pejabat PTPTN di damansara.
dengan segara saya bersiap untuk menyelesaikan masalah saya yang kian meruncing itu.
saya ke sana bersama-sama dengan kak azue dan temannya, azie.
rancangan kami adalah untuk menaiki komuter ke hentian putra dan menaiki teksi ke rumah sewa kembar kepada kak azue.kemudian terus ke pejabat PTPTN di damansara.
setibanya kami di hentian putra, kak azue mendapat panggilan telefon dari pihak HEP USIM.
dia menyatakan bahawa surat pengesahan kami berdua sudah berada di unit penajaan.
kami di minta ke sana dengan segera untuk mengambil surat tersebut dan di isi kemudian diserahkan kepada pegawai PTPTN pada kadar yang segera.
cuba bayangkanlah apa perasaan kami ketika itu?
kami sudah hampir sampai ke destinasi.
kenapa mesti mereka tidak mengotakan janji bahawa surat tersebut akan di hantar melalui pos dan bukan melalui orang perseorangan?
padahal, pegawai itu sudah berjanji dengan saya bahawa surat itu boleh sampai minggu lepas.
jadi, tanpa membuang masa, saya pun berpatah balik ke nilai untuk menguruskan hal tersebut.

setibanya di kampus, kami segera mengisi surat jawapan untuk pertukaran kos dan menghantar kepada wakil pegawai yang sedang berurusan di DKP 3.
sewaktu kami menghantar surat tersebut, pegawai itu seolah-olah tidak mahu melayan surat kami.
dia berkata bahawa surat jawapan kami itu tidak layak untuk berjumpa dengan pegawai beliau. surat awak ni takde cover letter. awak ada-adakan ke surat ni? awak print sendiri?
kami pun berasa pelik. padahal, dia sendiri yang bawa surat itu dan minta kami untuk hantar segera.
dahla surat saya copy and paste aje. alamat pun boleh salah.silap2 hari bulan, reject lagi surat tu.


inilah kesilapan yang saya katakan itu

selepas itu, kami menjawab surat ini dari pihak cik la. kami baru saje ambil di HEP. dan kami diminta untuk menyerahkannya di sini.
okeyla. saya terima surat awak ini. tapi apa-apa yang berlaku jangan salahkan saya pulak.
kemudian saya pun bertanya padanya, boleh saya tahu bila masalah ini boleh selesai dan bila saya boleh dapat duit saya?
dengan muka sinisnya dia menjawab, manala saya tahu.saya datang sini untuk cek dokumen dan bawa dokumen ini semua. itu saje kerja saya. saya takde kena mengena dengan hal ini. awak pergila berhubung dengan pegawai awak. boleh ye jawab macam tu kalau pelanggan tanya? sabar ajela~~~
lalu kami pun mengucapkan terima kasih kepadanya dan berlalu pergi.

________________________________________________________

setelah berhempas pulas menguruskan hal kewangan, kami pun mengisi perut yang lapar dari pagi di tamar kasih.hujan turun dengan lebatnya membuatkan kami kesejukan. minuman panas menjadi santapan.
kemudian, kak azue ingin kembali ke rumah kembarnya untuk memulangkan kereta yang dipinjam tadi.
saya mengambil keputusan untuk pulang ke bilik saja kerana kepala saya sudah tidak mampu untuk bertahan lagi. dek kerana tekanan pada hari ini dimana sepatutnya saya buat revision dan berehat,
semasa saya membuka pintu rumah, saya dapati tombol pintu tidak berfungsi lagi.
saya terus call roomate saya bertanya sama ada dia ada di dalam atau tidak. dan tepat sekali dia sedang berehat di dalam. kemudian saya memberitahu dia tentang apa yang terjadi. dia meminta saya untuk membuat laporan di pejabat pengurusan kolej supaya masalah boleh diatasi. nasib baik masih ada lagi waktu pejabat.
dengan segara saya berlari ke sana. hujan masih lagi belum berhenti. terdapat 2 orang staf berada di situ.
dialog saya dan staf tersebut:-
staf a: ye dik, kenapa?
saya: pintu rumah saya tak bole bukak. dari luar tak bole. dari dalam pun tak bole. roomate saya ada kat dalam.
staf a: ouh sekejap ye. saya call orang untuk datang tolong.
staf b: pintu rumah awak tu sebelum ni bole gune tak? baru rosak ke memang dah lama rosak?
saya: sebelum ni ok je cuma bila nak buka tu macam susah sikit. tak tahula. baru hari ni jadi macam ni.
staf b: ouh, yeke? macam mana boleh rosak?
saya: manala saya tahu. dah dia nak rosak. ( sambil dalam hati berkata= apa punya soalan la dia ni tanya. tak masuk akal langsung)
staf b: kalau macam tu awak kena tanggung kos kerosakan la. sebab pintu tu rosak selepas awak guna kan. sebelum ni pintu tu okey je.
saya: aik? kenapa pulak saya?
staf b: yela. maksudnya awak share2 la dengan ahli rumah awak.
saya: ouh, okey.( dalam hati berkata= eh, dia ni terukla. nak makan duit orang je lebih. dahla tengah takde duit ni. lagi mau minta duit. dia ingat semua orang cop duit ke?)
staf a: erm, saya dah call tadi. orang tu sampai lambat sikitla.dalam 15-30 minit macam tu.awak isi borang aduan ni dulu.
saya: okey. baikla.terima kasih. :)
kemudian, orang yang sepatutnya datang membantu pun tiba. saya bertanya kepadanya:-
kitaorang kena bayar ke kos tombol rosak ni? dia pun menjawab, takdela. awak kena bayar melainkan awak pecahkan pintu ni.saya pun rasa sesuatu.lalu saya berkata, habis tu kenapa orang kat pejabat tu bagitahu kena bayar? dia bertanya siapa tapi saya hanya menjawab, entahla. saya tak kenal orang tu.

seriously saya kecewa dengan sikap staf tersebut.dia mengambil kesempatan terhadap pelajar.duit yang sepatutnya digunakan untuk belajar tetapi kena bayar kos lain pula.nasib baik saya bertanya. :(

begitula kesulitan hidup saya pada hari ini. moga ada hikmah disebalikya yang membuatkan saya untuk menjadi lebih tabah. sekian---

p/s: saya hanya menulis.jika ada yang keterlaluan, maafkan saya. ini tentang rasa hati saya dan hanya diluahkan setakat ini sahaja.

Tuesday, November 01, 2011

i'm so touch!

hari ni, tak tahu la kenapa dengan perasaan nih.
sedih sangat-sangat.
pagi-pagi bangun, dah rushing nak balik kolej.
sebab semalam hang out dengan M&D.
pukul 1 pagi baru sampai nilai.
then, terpaksa la tumpang rumah sewa kawan untuk tidur.

pagi-pagi lagi dah berkejar-kejar.
nak kena hantar resume kt PHIP before start class.
bila sampai je, buka beg tengok resume takde pun.
aduh aih, kenapala dengan saya ni?
dah tahu nak hantar resume, bole tertinggal atas meja pulak.
jadi dengan perasaan yang bercampur baur, terus balik semula kolej.
berlari-lari sampai rasa diri dah tak mampu.
dengan keadaan tak cukup tidur + tak makan apa-apa lagi.
tapi gagah kan jugak kaki ni melangkah.
biar diri ku rebah asal bole dapat tempat untuk praktikal nanti.

lebih kurang setengah jam lewat masuk ke kelas.
nasib baik jumpa piya sebelum pergi semula ke PHIP.
minta tolong dia swipe id card untuk attendence.
thanks piya :)

next, i need to settle my study loan.
nak kena check samada pihak ptptn dah hantar ke belum document pengesahan tuh.
tapi malangnya, surat tu masih lagi belum ada.
tak pasti la samada dyorg dah betul2 sent atau tak.
then, terus call pihak yang berkenaan.
di situ mereka menyatakan pegawai yang menguruskan USIM tiada.
ada tugasan luar kata nya. esok baru ada.
alahai, dah minggu ke-8 ni.tiap2 minggu call pun masih lagi jawapan yang sama.
tak tahula bila dyorg ni bole siap kan keje.
SABAR AJELA~~~

but then, thanks tu encik mu'az.
sebab tenang kan saya ketika saya dalam keadaan saya tak menentu ni.
jiwa saya kacau bilau.fikiran saya tak tentu arah.(mungkin sebab diri saya dah jauh dari ALLAH)
awak suruh saya think positive.kalau tak semua benda jadi susah.
awak kata awak masih boleh tolong bantu kewangan saya.
awak nak share apa yang awak ada.awak cakap adanya awak adalah takdirnya untuk tolong saya.
sedangkan saya tahu yang awak perlukan semua tu untuk final year project awak.
saya menangis bila awak cakap macam tu dengan saya.
sebab saya dah banyak sangat susahkan awak.
awak dah terlalu banyak berkorban untuk saya.
kadang-kadang saya rasa macam, kenapa mesti ALLAH datang kan awak untuk saya?
saya tak mampu nak lihat awak bersusah payah untuk saya.
mungkin itu takdir saya dan awak.saya tidak boleh menolak takdir.
saya bersyukur sangat kerana ALLAH kurniakan awak untuk saya.
untuk membantu saya dalam apa jua keadaan.
awak selalu cakap: ingat, ada orang lain yang lagi susah dari kita. kita harus bersyukur dengan apa yang kita ada.ALLAH tak akan menguji kita, kalau kita tak mampu.
mungkin sebab saya ni kuat jadi saya diuji sebegini.
tapi kalau awak takde untuk membantu saya, saya mungkin tak kuat.
saya mungkin tak mampu untuk berdiri dan teruskan pembelajaran saya.
terima kasih awak sebab menyayangi diri saya yang selalu susahkan awak ni.
sesungguhnya ALLAH saje yang mampu membalasnya untuk saya.
saya sayang awak dengan seikhlas hati saya.

p/s:- my tears keep falling down while i'm typing this out. YA ALLAH, BERIKANLAH AKU KEKUATAN.AMIN~~~



Saturday, October 29, 2011

betul ke ni???

skrg dah pun pukul 12 mlm.
entah kenapa la kan, terlintas dalam kepala ni nak buat research.
dah terikut perangai syaza amani yang suke wat research tentang perkara2 diluar pemikiran kita.
nak tahu tak apa yang saya buat?
teeeeettttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!

jom Google nama diri sendiri!!! :))


nak tahu tak ape yang saya terjumpe?
*
*
*
*
*
*
*
1 blog tentang yang tertulis nama saya dan emak saya.
ouh, betul ke ni?
bila kah emak saya pandai ber'blog'ging?
hehehe...
buat gempak je kan?
tapi malang nya blog tu ada 1 post saje.
itu pun pada 2 tahun yang lepas.

Insyallah bila saya dah habis belajar nanti, saya tolong mak maju kan perniagaan mak ye?
itu janji saya untuk mak.
tiba-tiba rasa rindu pada mak mencurah-curah.
mak saya ada menyatakan isi hatinya untuk membuka kedai jahit sendiri.
tapi dia belum punye tempat dan partner yang sesuai lagi.
plus budget pun masih belum mencukupi.

ini la link blog yang saya mention di atas :-mengambil tempahan pakaian

p/s:- semoga impian saya untuk menjalankan perniagaan secara online tercapai. AMIN :)


Friday, October 28, 2011

tips cinta

Wahai Gadis...Jangan Mudah Tergoda!

  1. Jangan terlalu mabuk cinta :- kalau sudah mabuk cinta itu bukan jaminan membawa bahagia. namun, dalam kalangan kita pada hari ini, masih ada yang begitu asyik dan taksub dengan cinta. si jejaka pula begitu asyik melontar kata-kata cinta. si gadis pula khayal berpanjangan. ingat, berpijaklah di bumi yang nyata!
  2. Jangan terhasut dek keinginan :- berhati-hatilah dengan keinginan hati yang terlalu melonjak. berpijaklah di bumi yang nyata. tidak perlu untuk terlalu mengejar keinginan hati untuk memiliki si jejaka. siasat dulu latar belakangnya. mungkin indah khabar dari rupanya sahaja.
  3. Jangan terlalu teruja dengan populariti :- seronoknya apabila didekati oleh si dia yang popular di tempat anda belajar atau bekerja. mentang-mentanglah dia dikatakan THE MOST WANTED BACHELOR, kacak dan ada gaya, terus anda menerima cintanya. kenal pun tidak, mana tahu si dia banyak sikap menjengkelkan?
  4. Jangan pandang pada hartanya :- melihat si jejaka berkereta mewah, anda di sini sudah mula membayangkan yang indah-indah. jangan begitu! harta hanya pinjaman, belum tentu membawa  bahagia yang berpanjangan.
  5. Jangan terpengaruh dengan situasi :- jangan terlalu terdesak untuk memiliki sebuah cinta. asalkan ada di kalangan temanmu asyik dengan cinta, anda juga ingin dikasihi dan disayangi. sedangkan si jejaka itu bukan pilihan yang tepat.
  6. Jangan percaya dengan "kepercayaan karut" :- gadis masa kini terlalu suka merujuk perihal cinta mereka mengikut zodiak. kekasih yang begini, disuruhnya jadi begitu. lama-kelamaan si dia pun naik bosan. anda ditinggalkan! oleh itu, jangan terlalu taksub mengikut zodiakmu. cukup sekadar menjalinkan hubungan cinta kamu mengikut keserasian bersama. 



p/s:- petikan di ambil dari majalah dara.com edisi oct 2011. sekadar peringatan untuk diri sendiri dan renungan kita bersama :)

Thursday, October 20, 2011

perginya seorang teman~~~

sudah lama rasanya tidak saya mencoretkan tulisan hati ini.
tetapi hari ini, saya terpanggil untuk menulis kembali.

petang semalam semasa saya sedang berehat dalam suasan hujan renyai2, saya mendapat panggilan telefon dari salah seorang sahabat saya.

dialog diantara saya dan dia:-

kawan: weyh, aku nak bagitahu kau sesuatu ni. tapi kau jangan terkejut pulak.
saya: apa  dia weyh? ( dalam hati dah cuak sangat rasa)
kawan: kau tahu tak lynn dah meninggal?
saya: huh?serius ke nih? kau jangan main2.
kawan: yela, aku serius nih. dah cepat2 siap. kita pegi menziarah kat rumah dia.
saya: hah, okey2.

setelah itu, saya rasa berita ni macam tak betul je. rasa cam blur sangat. rasa macam percaya dan tak percaye.
terus on fb. then nampak post dari batch yang mengatakan berita yang sama.

dengan segera saya bersiap dan terus bertolak pegi.lebih kurang sejam lebih baru kami sampai.
sesampainya kami di sana jenazah baru saja dikebumikan. kami tak sempat nak tengok :(

semoga rohnya ALLAH mencucuri rahmat ke ats dirinya.AL-FATIHAH

AKAN KU KENANG DIRIMU DI DALAM DOAKU WAHAI TEMAN 



Saturday, September 24, 2011

domino's pizza :)

20/09/2011

domino's pizza

yeee!!!dapat makan pizza free.
nak tahu tak mcmane bole dapat free?
sebab ade org belanje la.
thanks to eton sebab menunaikan janji ni yang dibuat sem lepas.
tak sia-sia jadi seorang yang mempunyai kuat daya ingatan nih ;)

kami order 1 large pan and 2 regular.
dah tak ingat amik topping ape mase tuh.
main belasah je semua orang makan.
dahsyat!

kiteorg buat restoran tu mcm sendiri yang punye.
bising nye tak terkata.
dengan kerenah masing-masing makan pizza.
gelak ketawa nye lagi.
amik gambar sampai tak ingat.

hish2, end up semua  org kene rushing makan sebab tukang belanje ade meeting katanya.
jom tgk gelagat masing-masing.

sedang mengeluarkan pizza dari kotaknya dengan excitednye :p

bile dah kenyang mcmni la rupenye :p

order yg baru sampai

special cake for ijat-choc lava.yummmy~~~

this is choc lava

menu kami semua :)

chicken lasagna 

Tuesday, September 20, 2011

pengharapan yang tiada kesudahan



setiap insan pastinya mahukan kehidupan yang baik dan bahagia.
di sini saya ingin kongsi kan sedikit lembaran yang saya ambil dari blog rakan saya Muaz Mokhtar.
jika anda menginginkannya harusla dengan usaha.
dan akhirnya bertawakal kepada ALLAH Ta'ala.

doa dari hati yang ikhlas pasti membuahkan hasil.


tambahan doa:-




p/s: tajuk takde kaitan pun dengan entry.hehehe...

Saturday, September 03, 2011

rindu ku untuk ber'blogging' semula

banyak sangat kejadian2 yang menimpa diri saya sepanjang 3 bulan ini.

JUN 2011
sy diserang sakit perut yang amat teruk due to virus infection kat dalam perut.
setiap hari kne mkn 5biji pil untuk elak dari rasa sakit :(
pada bulan ni, saya join untuk jadi urusetia majlis tilawah al-quran peringkat kebangsaan untuk anak-anak yatim seluruh M'sia. 
untuk kali pertama nya saya mempengerusikan majlis untuk acara syarahan bahasa inggeris.
wah, satu penghormatan untuk saya.
dan akhir sekali, persediaan untuk majlis perbarisan tamat latihan kor sukarelawan polis siswa/siswi (SUKSIS)

JULAI 2011
bermulalah latihan perbarisan tamat latihan inspektor sukarelawan polis.
pada minggu pertama, segala nya berjalan lancar.
kesihatan saya juga baik.
keyakinan hati saya untuk terus menjalani latihan sangat kuat.
tetapi setelah masuk minggu kedua, kesihatan saya tidak memberangsangkan.
saya mula bersin, dan selesema.
tapi saya masih lagi turun kawad di atas padang yang sangat panas.
dengan keadaan cuaca yang jerebu, badan saya tidak dapat bertahan.
setiap kali dalam barisan, badan saya akan sejuk dan pernafasan saya tersekat.
lalu daku rebah bersama M-16 di sisi.
keadaan ini telah memaksa diriku untuk berehat bagi memulihkan kesihatan.
apabila terasa diriku sudah agak sihat, daku terus bangun dan menjalani latihan.
tetapi hakikatnya badan ku masih lemah.
oleh kerana kedegilan ku, demam ku menjadi lebih teruk.
sehingga doktor berkata paru-paru kamu telah dijangkiti kuman.
dimana, kamu tidak boleh sejuk, dan tidak boleh panas.
untuk kali pertama, saya diberi suntikan.
terasa sedikit kecewa kerana kemungkinan saya tidak dapat menyertai perbarisan tamat latihan nanti.
dan hari yang ditunggu telah tiba, dan daku memang tidak dapat menyertai perbarisan tersebut.
terlalu sedih di dalam hati ini.
Tuhan sajalah yang tahu.
sekali seumur hidup je peristiwa ni berlaku.
apakan daya, sudah takdir Ilahi.
sungguhpun ada insan-insan yang menganggap diriku ini terlalu manja.
taknak melawan sakit yang datang. jika mereka berada di tempat saya, tahula ape yang mereka akan rasa.
daku REDHA~~~

OGOS 2011
bulan ramadhan yang mulia. 
sungguh ku rindu akan saat ini. 
berbuka dan bersahur bersama insan tersayang.

23/08/2011
siang tu awak ckp awk rindu kat saya.
tapi di sebabkan saya cakap sesuatu dengan awak, awak dah lakukan sesuatu diluar jangkaan saya.
awak dah tinggalkan saya.
disebabkan awak marah sangat dengan kata-kata saya tu.
awak tahu tak, saya sedih sangat.
sampai nak mkn berbuka puasa pun saya xlalu tau.
saya hanya makan sekadar untuk batalkan puasa saya je.
saya minta maaf dengan awak, tapi awak tak nak terima.
saya dah rasa pata hati sangat.
awak tahu tak selama ni, awak la semangat saya untuk saya terus tabah.
macamane saya nak hadapi semuanya kalau awak takde?
sampai malam saya masih lagi tak bole nak tido.
saya rasa badan saya ni lemah sangat.
saya delete blog ni.sy deactive FB sy.sy off hp sy.
sebab saya terlalu sedih sangat.
tapi entah macamane, bila saya on hp semula, awak msg saya.
awak kata, jangan nangis.kuatkan semangat.saya sentiasa sayang awak.
lepas saya baca, kesedihan saya semakin bertambah.
selepas tu, awak terus call saya.
awak terus mintak maaf dengan saya.
sebab buat tindakan melulu.
kerana terlalu marah, awak cakap macamtu dengan saya.
awak tenangkan saya dan pujuk saya.
thanks awak sebab terima saya semula.
sebab sayang saya sehingga ke saat ini.
saya harap kasih sayang awak tu kekal hingga akhir hayat saya.

SEPTEMBER 2011
barula terasa diri ni kurang sibuk.
kalau tak, nak on9 pun susah.
cuti semester pun dah nak tamat.

di bulan syawal yang mulia ini, 
saya mengucapkan 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers